marți, 13 aprilie 2010

Fitness pentru neuroni


Sport pentru creier. Daca fizicul nostru, la fel de chipes in realitate ca si in visele noastre, ne spune uneori adica mai tot timpul « Hainele arata mai bine pe un om fara burta », asa si creierele noastre ne cearta si ne dau semnale de alarma daca nu le mai obosim cognitiv.
Adica fitness neuronal. Exemplific aici doua tipuri de exercitii neuronale, unul care utilizeaza simtul vazului (75% din neuroni se ocupa cu aceasta functie, si exersezi nu numai creierul ci si ochii) si unul care utilizeaza partea dreapta frontala – memoria.

1. Focusarea vizuala pe diverse obiecte, timp de cateva minute, cu distante diferite. Adica, in jurul tau oricum sunt milioane de lucruri, tu nu trebuie sa faci nimic altceva decat sa privesti atent, pret de cateva secunde, cate un obiect aflat oriunde in jurul tau, in fata ta, sau in stanga/ dreapta ta, aproape de tine sau la 10 m departare. Pe timp scurt, alunga oboseala psihica, presiunea care se formeaza in jurul ochilor, plictiseala daca mai prinzi si cate un moment penibil sau vreun accident stupid :) Pe termen lung, iti tonifica vazul (incepi sa fii in stare sa vezi si sa memorezi ft bine detaliile) si te poate scapa de o batranete urata cu multe boli cerebrale.


2. Memoria pe banda rulanta. Acest exercitiu se intinde pe toata ziua (si noaptea daca vrei) si se poate face pentru perioade scurte (2 sapt) sau mai lungi (adica mereu si mereu daca idealul tau este nemarginirea stiintifica si McLeod, Duncan McLeod). Pur si simplu, de cand faci ochi dimineata, incepi sa-ti notezi intr-un caiet diverse detalii referitoare la viata ta si la consumarea zilei respective. Ce ai visat de ex., sau ce ai mancat la micul dejun, cand ai ajuns la serviciu, cu cine ai vorbit (cum era imbracata pers. respectiva sau ce bijuterii avea), unde ai plecat, cu cine, ce ai citit etc etc etc. Ft importante sunt si notitele in privinta orelor. Apoi, seara, inainte sa inchizi pleoapele de nani-nani - iar o sa sforai animalule!, iti revezi activitatea din ziua respectiva. Ziua urmatoare la fel, insa, este neaparat necesar sa-ti revezi memoria si din ziua precedenta, nu numai din cea prezenta. La o saptamana distanta, poti sa te joci cu orele, si sa te intrebi duminica ce faceai marti la ora 13.00, si sa iti verifici acuritatea prin notitele respective.
Pe termen scurt, acest exercitiu iti imbunatateste memoria. Iti dai examenele cu brio, le arati degetul mijlociu colegilor. Pe termen lung, te cam scapa de neamtul ala care ascunde lucruri, Altzheimer.

;) Spor la sport!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu