vineri, 5 februarie 2010

Corpul uman/ Simtul vazului




Suntem masinarii perfecte si extrem de usor adaptabile. Comparativ cu alte fiinte vii de pe planeta (fie ele mamifere, reptile, pesti, insecte), noi oamenii suntem perfect capabili de orice, fiind inzestrati inca inainte de nastere cu simturi super dezvoltate. Normal, nu ne prea dam seama de acest lucru datorita educatiei sociale limitate si liniare in care traim.


Simtul vazului. Este cel mai important simt al nostru (si nu numai al oamenilor), datorita caruia supravietuim, ne reproducem, co-existam.


70% din celulele nervoase aflate in S.N.C. sunt asignate acestui simt. Ochiul uman este capabil de absolut orice faza si etapa de existenta normala si psihica, spre deosebire de celelalte fiinte, in sensul ca noi le avem pe toate: vedere apropiata, periferica, intensa, de zi, lumina puternica, de noapte, disipata, concentrata, multipla, de relaxare, etc etc. Datorita vederii, ne dezvoltam unele simturi psihice (intuitia de ex.) bazate pe memoria afectiva, prin care recunoastem spatiul temporal si locativ, prevedem pericolul si intelegem comportamentul celorlalti oameni ("educatia" vizuala se dezvolta in 6-9 ani de la nastere). Mai mult, S.N.C. lupta foarte mult la restabilirea acestui simt, in cazul in care pe parcursul vietii intervine un accident si vederea este pierduta, pentru ca in marea majoritate, supravietuirea noastra depinde de el. :)

Ochii sunt asezati in niste orificii cavernoase care au rol de amortizatoare atunci cand sunt socuri. Spatiul dintre cei doi ochi (T-ul fetei) nu inseamna decat o vedere dubla din doua unghiuri diferite care ne ajuta sa apreciem foarte bine distanta, inaltimea si latimea spatiului, obiectelor etc etc.
Recomand seria Discovery "Human Body" nu numai pentru informatii, cat si pentru exercitiile cerebrale pe care le poti descoperi de-a lungul emisiunilor ;)
& related



Cititi-l si pe Kant. Cand aveti chef Domniile Voastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu