miercuri, 10 februarie 2010
Jmecherii ale corpului uman
http://en.wikipedia.org/wiki/Adenosine_triphosphate
& related
http://dsc.discovery.com/tv/human-body/episode/episode-02.html
http://dsc.discovery.com/videos/human-body-strength-street-gymnast.html
& related
ATP adica "Adenosine triphosphate" o nucleotida care pune in miscare lumea. In fiecare particica a corpului nostru (inafara creierului) se afla niste rezerve naturale (just in case) care pot fi transformate si folosite, in cazuri extreme, ca energie pura depozitata. Prin ATP aceasta draguta (si cu ajutorul unor hormoni si a unor enzime, printre care cea mai importanta fiind adrenalina) putem obtine performante extraordinare, la care nici nu ne gandim. Putem alerga cu 60 km/h, putem ridica greutati de 200 kg etc etc fara sa fi avut vreodata inainte un antrenament anume. Ma refer la oamenii normali, nu la sportivi, nu la doctori docenti.
Aceste performante pot diferi ca timp, de la 10 secunde pana la 6 ore, in functie de cat de lucrat este psihicul nostru. Este nevoie intai de concentrare si relaxare si apoi de sport fizic. Practic, ne putem perfectiona in orice domeniu in circa 6-9 ani (ca si memorie vizuala si afectiva, ehhh, alt subiect stufos).
La nevoie, organismul nostru se poate "manca singur" pentru a face rost de acea energie care sa ne tina in viata, vorbind strict de situatii limita de supravietuire. Zic exceptii, dar o putem face oricand oricum, si ii dau exemplu pe yoghini si pe atleti.
* la atleti este foarte cunoscut termenul de "zidul", in care practic persoana respectiva ajunge in punctul 100% din consumul energiei normale de functionare, si nu mai poate trece mai departe/ interschimba (dpdv psihic) spre energia ATP-ei. Unii lesina chiar. Black out nene.
Alte lucruri care ne scapa din vedere, un os uman rezista la o presiune/ greutate imensa.
Un os din torace = 1 tona
Un os de la picior = 3 tone
Gruparile mici de oase (laba piciorului sau mana) = 3-4 tone
Cel mai dureros sport este de fapt o arta, baletul, pentru ca in laba piciorului (stand pe poante) se exercita cea mai mare presiune, e ca si cand ai tine 3 elefanti in brate. Ptr ca este o arta, trebuie neaparat ca artistii sa para lejeri, eleganti si zambitori (natural!) si ei au foarte mult de furca in legatura cu antrenamentul psihic.
O alta particica din corpul nostru care rezista la greutati imense este cartilagiul (pojghita aceea care acopera oasele genunchilor). Este formata din celule de colagen care inoata in apa, si se poate supune la o greutate de 1 tona. De aici, punctele cele mai "grele" de presiune din corpul uman o reprezinta genunchii.
Cele mai importante membre ale noastre sunt mainile, nu picioarele sau altceva. Ptr a misca o mana (sa zicem ridicarea unei cani de pe masa la gura) sunt angrenati circa 4000 de nervi, prin intermediul receptorilor.
In timpul somnului, creierul nostru "repeta" tot ceea ce am invatat in ziua respectiva. Ca e vorba de o miscare, de un cuvant, de un studiu, de un proces, WHATEVER, el micutul, repeta tot. De aceea este foarte important sa avem un somn bun pe o durata specifica varstei nostre. Ca suntem adulti, as zice 8 ore mediu ;)
Cam atat, momentan. Am probleme cu memoria pe termen lung, dc somnului prost :)))
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu