miercuri, 24 februarie 2010

Brain Power



Din seria “Human Body – The Ultimate Machine” spicuiesc cateva lucruri estentiale supravietuirii umane (bazate pe educatia evolutiva):
- FOAMEA este mai importanta decat reproducerea :))) ca vrem sau nu sa o recunoastem, ne gandim tot timpul la mancare. Simtul placerii este mult mai intens decat simtul reproducerii. Triplu chiar :))) Un om poate supravietui fara mancare intre 25-40 de zile. Dupa ce si-a consumat rezervele de energie din corp (stocurile din organe, aka grasime) ca o ultima incercare de existenta, creierul leader ordona corpului sa se manance singur. Astfel, muschii incep sa se consume (cca 50.000 de unitati de glucoza se afla stocate acolo, insa consumul de jumatate din aceasta inseamna clar moarte). Ba mai mult, pana si muschiul inimii (ultimul ramas intreg din corp) incepe sa se consume singur, doar - doar se intampla un miracol intre timp, si prostul de om pierdut prin cine stie ce cotlon, gaseste de la Preamaritul Gezus and Friends, o larva, un animal sau chiar un alt om.
Deci nu te mai mira sau supara daca prietenul tau face urat cand umblii cu furculita in farfuria LUI, sau daca se ascunde cand isi mananca ciocolata!
FOOOOOOD!


Pentru aportul necesar de vitamine, minerale, oligo elemente bla bla, creierul trece peste impulsurile algice, astfel ca sinapsele sunt “imbracate” intr-un manson de hormoni pentru a putea fi oprite din functiune. Te lobotomizezi singur. De aceea incepi sa mananci cu ardoare ardei iute (care contine de 3 ori mai mult vitamina C decat o portocala) sau usturoi, sau ochi de peste (contin apa dulce) sau alte chestii dezgustatoare si deranjante in mod normal.


Transpiratia reprezinta Aerul Conditionat al corpului uman, iar sangele are rol de racitor al creierului/ organelor.

In cazuri de extrem pericol (unde intra in calcul timpul si viteza), creierul proceseaza miliardele de informatii (cam 11 miliarde pe secunda stimuli internisi externi) de Xdemii de ori mai rapid decat in mod normal. Astfel ca are loc asa zisa “oprire a timpului”, adica iti oferi singur, ca un geniu nedescoperit ce esti, ragazul de a gandi mai pe indelete optiunile pe care le ai. Experiment: milisecundarul ptr bungee jumping :)))
Timpul e relativ doar! Perceptia iti apratine doar tie insuti!



In timpul somnului, creierul elibereaza melatonina, hormon care paralizeaza muschii corpului, ca sa nu nu mai fi tu in stare sa te misti din pat spre geam de ex. Sunt 4 faze ale somnului (din cate stiu eu). Prima faza e ca prima viteza la pornirea masinii. E doar o mica relaxare a corpului, te anunti singur ca intri in stare de repaos. A doua faza, creierul vorbeste organelor interne sa se potoleasca intre ele si sa zemuiasca, inima se relaxeaza si isi reduce bataile, glandele suprarenale nu mai produc epinefrina si serotonina, esti ZEN. In faza trei, de somn profund, cand au loc visele, creierul declanseaza REVIZIA TEHNICA INTERNA, cu ajutorul celor 70 de km. de fire neuronale. El primeste astfel informatii despre tot ce exista inauntrul tau, ce trebuie reparat, ce functioneaza bine etc etc. Mai mult, el, mititelul, revede TOT ce s-a intamplat in ziua aceea, aka amintiri, elimina detaliile neimportante (fata aluia care era atat de comuna, faptul ca ai luat metroul si ai mers 5 statii etc etc) si restul ramas, il stocheaza in centrul memoriei. Stocarea memoriei nu se face pe straturi sau sertare bine organizate, ci este pur si simplu random. Magie!
In timpul fazei III a somnului, deasemenea, hipotalamusul (mai exact o portiune din el care nu mai stiu cum se numeste pentru ca mi-am luat lecitina azi) opreste simtul logicii. Un motiv in plus ca sa nu te misti sau sa nu mai ai actiuni cognitive.
De leucidat misterul somnambulilor!
Concluzie: visele sunt doar amintirile zilei/zilelor/ vietii tale, sferturi de calcule puse laolalta, care pot lua forme reale, sub forma de scenarii cu persoane, locatii si actiuni de-adevaratelea. Prin starea de veghe (si avand in vedere ca esti mai aproape de subconstient adica natura primara a ta de functionare tehnica) ti se dezvolta si imaginatia. Spune DA viselor! ATINGE ECRANUL! ATINGE ECRANUL!!!
Exceptie: visele lucide. Cand incepi sa zbori si te miri cum naiba ai ajuns tu deasupra blocului tau, si in vis iti zici singur ca e NORMAL sa o faci ptr ca visezi.
Hmmm. Tare, nu? Parca simtul logicii era decapitat?!

In conditii de extrema caldura (desert/ sofat in raliuri/ sauna etc) temperatura creierului uman creste cu un grad la fiecare 5 minute. 10 Grade in plus inseamna Fal Fal cu aripi si aureola.

Enjoy ep. 4!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu