miercuri, 10 martie 2010

(not!) Another anatomic facts


Una “rece” (aka stiinte fixe), una calda (aka tot stiinte fixe dar cu detalii emotionante:))

Raspunsuri la o serie de intrebari aiurite:

Inima este primul organ care apare si se dezvolta la om. Primele celule sunt cele ale inimii, prin urmare, inima este primul organ care primeste oxigen (si mai tarziu, in corpul format, sange care aduce dupa sine oxigen). Este cel mai puternic muschi din corp, ultima resursa de hrana (in cazuri exceptionale cand subiectul uman a stat 35+ zile fara hrana), dar si cel mai sensibil, fiind prima care cedeaza din tot corpul. Muschiul ei este singurul din corp care nu se poate reface, respiratia necorespunzatoare (minima sau accelerata) producandu-i un efort extraordinar. Preinfarct sau infarct mai precis. Aveti grija de inimioara voastra, deci ce anume va bagati in fizic.

http://www.youtube.com/watch?v=Qsw8ppItf18


De ce respiratia pe gura este mai usoara ca cea pe nas? Simplu, respiratia normala pe nas utilizeaza intregul sistem respirator, aerul este filtrat si deci curatat de caile nazale, ajunge in plamani unde este imprastiat in lobii superiori si inferiori. Tot sistemul sanguin functioneaza in parametri normali (plamanii arunca oxigen in sange care este transportat de inima catre creier si catre celelalte organe).
Cand faci un efort fizic mare, muschii lucreaza mai rapid, consumand mai multa serotonina, bataile inimii se accentueaza, fluxul sanguin este accelerat, si prin urmare, un ajutor instinctiv de a ajuta inima este sa respiri pe gura. Astfel sunt oxigenati doar lobii superiori ai plamanilor, nivelul aerului ingerat este mai mic (o parte ajunge si in stomac), nu este curatat prea bine de impuritati si mai sunt o groaza de alte lucruri negative. Nu este recomandata aceasta respiratie pe termeni lungi. (La fumatori, plamanii incep sa se "strice" intai in lobii superior, si mai apoi, activitatea fiind preluata de lobii inferiori, cancrena se intinde peste tot. Watch out!)


Cand spui un adevar, ochii au o miscare de sus-stanga. Creierul se fixeaza pe lobul frontal, declansand un Random Eye Movement.
Cand minti, ochii au o miscare de sus-dreapta, adica spre centrii nervosi care declanseaza “Fly or Fight”.
Nu va auto amagiti, nu se poate controla asta :)))


Toate aceste procese sunt muuult mai complexe decat am explicat eu aici, dar ca si niste concluzii... sunt ok de citit ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu